Chleb wyciągany z piekarnika przez mamę lub babcię, oprószony mąką, pachnący, z chrupką skórką. Bułki leżące w koszyku, wyrośnięte, z dodatkiem ziół. Miało się ochotę zjadać je od razu, jeszcze na ciepło, może z odrobiną masła. Wspomnienia z dzieciństwa przechowujemy w pamięci, a jak przechowywać pieczywo, żeby zachowało swoją świeżość?

Jaki chlebak?

W wielu domach pieczywo przechowywane jest w chlebakach. Drewniany lub bambusowy chlebak zapewnia dobrą cyrkulację powietrza, co sprawia, że chleb nie pleśnieje. Jeśli jednak zdecydujemy się na chlebak metalowy, musimy sprawdzić, czy posiada odpowiednie otwory oraz pamiętać, aby nie wystawiać go na promienie słoneczne oraz nie umieszczać za blisko kuchenki, by nie narazić pieczywa na czerstwienie. I co najważniejsze – chlebak należy regularnie myć!

Folia, papier czy lniana ściereczka?

Zwykle przynosimy chleb ze sklepu w foliowym opakowaniu. Zapobiega ono wysychaniu, jednak, nie zapewniając odpowiedniej cyrkulacji powietrza, sprzyja zbieraniu się wilgoci i szybkiemu pleśnieniu pieczywa. Znacznie lepiej sprawdzi się papierowa torebka, a najkorzystniejsze będzie użycie lnianej ściereczki albo samodzielnie uszytego woreczka. Naturalne materiały sprawiają, że smak i aromat chleba i bułek się nie zmienia, a skórka nadal pozostaje chrupiąca. Co ważne, można ich używać wielokrotnie – wystarczy przelać je gorącą wodą i wysuszyć.

Lodówka czy zamrażarka?

Latem często chowamy pieczywo do lodówki. Owszem, jest to sposób, by zapobiec pleśnieniu, jednak zimna temperatura pozbawia chleb miękkości i puszystości. Większe ilości pieczywa przechowujemy niejednokrotnie w zamrażarce, powinniśmy jednak wydobyć je stamtąd przed upływem 3 miesięcy. Oczywiście, nie będzie to chleb tak idealny, jak ten wyciągnięty świeżo z pieca czy z piekarnika, warto jednak zastosować kilka zasad, by w smaku i konsystencji go przypominał. Przede wszystkim mrozimy chleb świeży, w szczelnym opakowaniu (najlepiej worku foliowym), rozmrażamy go zaś w temperaturze pokojowej lub w lodówce (mikrofalówka jest niewskazana!). Warto wówczas owinąć go w papierowy ręcznik, który pochłonie nadmiar wilgoci.

Pamiętajmy, że chleb pieczony na zakwasie pozostaje świeży dłużej niż pieczywo, do którego użyto drożdży. Podobnie dłużej zachowuje świeżość chleb w całości niż pokrojony na kromki. I wreszcie: najszybciej schną jasne, pszenne bułki, w przeciwieństwie do pieczywa z mąki żytniej i pełnoziarnistej.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Agnieszka